GEWEEST: Residence van Alvaro Muñoz Perera in het Langhuis

Dit is Álvaro Muñoz Perera, een Spaanse muzikant die momenteel studeert aan ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Hij is geselecteerd als Student in Residence bij Kunstruimte Het Langhuis. In de kunstruimte gaat hij zijn onderzoek voor zijn afstudeer-performance doen.

Op 5 en 6 juni zijn er try-outs. Boek hier jouw tijdslot > 

 

De jury van het Langhuis was unaniem enthousiast over zijn concept “The End Of Times”. Zijn inbreng was vernieuwend, goed doorwrocht en nieuwsgierig makend!

 

 

The End of Times

 

“What if we are at the end of the road? 

 

What if there’s nothing left for us?

 

What if from now on there is only decadence and starvation?

 

…(vacío, frío, seco)

 

 

And if we’re arriving at a cliff

 

What can I do as an individual? 

 

What can I do as an artist?

 

 

… (confrontación, aceptación, acción)

 

 

What if it is time to look for a new road? 

 

What if it is the end of time as we know it? 

 

What if it is time to start something new?”

 

… (El Fin de los Tiempos)

 

 (Álvaro Muñoz Perera)

 

 Over het project

“I feel really grateful and honoured to be able to use this unique space for such an unconventional idea, which I am eager to starting to work on,” zo stelt Álvaro.

 

Tijdens zijn voorgaande studie kwam hij tot de conclusie dat veel klassieke muziek als ouderwets wordt ervaren. Als getraind muzikant, vindt hij dat klassieke muziek één van de meest krachtige en ontroerende artistieke disciplines is. Maar hij vindt ook dat de manier van presenteren niet langer herkenbaar is voor een hedendaags publiek. De meeste klassieke muzikanten maken geen gebruik van krachtige tools in het publieke concert, waar andere disciplines dat wel doen. Hij wijt dit aan gebrek aan concept, awareness en eigenheid. 

 

Multidisciplinair 

In zijn project onderzoekt Álvaro nieuwe manieren om klassieke muziek te benaderen met presentatiemiddelen uit andere disciplines, zoals beeldende kunst, theater of geluidskunst. Hij wil de boodschap van klassieke muziek meer herkenbaar en communicatief maken voor hedendaags publiek. 

 

Het grootse deel van het onderzoeksproces zal in het Langhuis plaatsvinden. Álvaro zal het  onderzoeksproces uitvoeren met daarbij verschillende choreografieën, settingen, lichteffecten en kleding. Ook gaat hij zoeken naar mogelijkheden en uitkomsten als performer, vanuit het perspectief van het publiek. 

 

Álvaro zoekt nog naar andere kunstenaars en disciplines om dit onderzoek te verdiepen en te verrijken. 

 

De uiteindelijke Final-performance van de opleiding van Álvaro zal in het Langhuis plaatsvinden. Voor hem biedt het Langhuis de perfecte omgeving  voor zijn concept.