GEWEEST//Salland Sapiens


 
Van 7 mei tot 21 mei exposeert het Langhuis Ben Vulkers (Kunstacademie Kampen) en Harry Wolfkamp  (Minerva Academie, Groningen). U bent van harte uitgenodigd voor de opening van deze expositie, zondag 7 mei om 15u.

Uitnodiging Salland Sapiens.

Ben laat een groot deel zien van de serie ‘KLEI’. Een reportage over boerenfamilie Klei in Zwolle Noord. Het gaat over perspectieven, begrenzing, liefde en rentmeesterschap. Harry Wolfkamp toont schilderijen, druksels en etsen uit de series Donald Druck, Friendly Ghost , Circus Wolfkamp, Maan en Tweeduister.

Vriendschap is de basis.
De vriendschap van Ben en Harry heeft in 1972 wortel geschoten vanaf hun eerste dag op de middelbare school. Het Kroegje in de Steenstraat en Het langhuis werden eind jaren ’70 plekken waar ze regelmatig te vinden waren onder het motto ‘allebei goed voor lichaam en geest’. Ben heeft daarna de kunstacademie in Kampen gevolgd waar hij zich heeft toegelegd op fotografie en videokunst, een warm bad volgens eigen zeggen. Harry werd toegelaten op Minerva in Groningen en kreeg daar les van de noordelijke realisten Wout Muller en Matthijs Röling. Ben betrok na zijn opleiding een atelier aan het Koewegje en Harry vond zijn plek in de Emmanuelshuizen, het aangrenzende pand van het Langhuis. Iets later betrok ook Harry een atelier aan het Koewegje waar Ben en Harry elkaars buren werden

Salland Sapiens

Als buurmannen vulden ze vele ‘vrije uurtjes’ met gesprekken over watersport en kanoën in het bijzonder. In die periode ligt waarschijnlijk de basis voor de Salland Sapiens, het latere uithangbord van hun vriendschap en gezamenlijke passie voor het kanovaren.

Als we in onze bootjes zitten op de Regge en Vecht voor een tocht van Enter naar Zwolle dan hebben we het urenlang over kunst en fotografie en als we aan het werk zijn met kunst en fotografie dan denken we aan kanovaren. Zen en de kunst van het kanovaren. Dat is welbeschouwd een beetje de essentie van ons bestaan. Ben Vulkers

Vandaar dat deze expositie schuilgaat onder de naam Salland Sapiens. Salland Sapiens, dat zijn zij: Ben Vulkers en Harry Wolfkamp.

Salland Sapiens

van 7 mei tot 21 mei
Opening 7 mei om 15u. met een live optreden van Slagwerker Jan Wolfkamp
openingstijden: elke zaterdag en zondag van 13u. tot 17u.

Het Langhuis, Goudsteeg 8 Zwolle