SCHRIJVER SCHRIJFT-KOMPROMAT // TAMARA STOFFERS // 08.02 > 22.02

Van 8 tot en met 22 februari 2024
Openingstijden 11:00 tot 18:00 uur

  • Donderdag 8 februari 19:00 – 22:00 uur
  • Zaterdag 10 februari manifestatie ‘Ik-maak-het -uit-brief’ door de kunstenaar
  • Woensdag 21 februari vernissage vanaf 21:00 uur
  • Donderdag 22 februari kunstroute VAKTOR open tot 16:00. Extra opening van 20:00 – 21:00 in bijzijn van de kunstenaar
Jonge vrouw met klassieke kleding poseert met rode vouwfiets in binnenruimte

Tamara Stoffers, foto @arjensnijder.nl

Kompromat (het;o) gevoelige informatie die gebruikt kan worden om druk uit te oefenen

In deze expositie toont Tamara Stoffers (Zwolle, 1996) de vruchten van haar langdurige fascinatie met de beeldtaal van de Sovjet-Unie. Zo maakt ze analoge collages opgebouwd met afbeeldingen uit Sovjet-publicaties, schildert ze socialistisch realistische taferelen en onderzoekt ze de fijne lijn tussen propaganda en kitsch binnen haar sculpturen.

Inmiddels sleept de oorlog in Oekraïne zich al drie jaar voort. Ook Tamara is overweldigd door de nieuwe politieke context die opeens een overheersende bijsmaak heeft gegeven aan de beelden die als basis dienen voor haar werk. Binnen de expositie wil ze de bezoeker confronteren met de vraag die zij ook zichzelf heeft gesteld; wat te doen wanneer er nieuwe interpretaties worden gegeven aan een beeldtaal door heersende politieke spelers? Kan een kunstenaar de autonome kracht van deze beelden herstellen?

Gedurende de expositieperiode zullen er manifestaties plaatsvinden die ingaan op het enerzijds politieke en anderzijds autonome karakter van de kunst.

Schrijver schrijft

“Het schrijven is voor de schrijver een kwestie van persoonlijke urgentie. Hij dient zich hier compromisloos aan over te geven om enigszins goed te kunnen slapen en voldoening uit het leven te kunnen halen. Omdat de bezieling goed gedijt onder ten minste milde erkenning, is het fijn en nuttig als er ook andere mensen iets hebben aan het geschrevene. Zo worden zijn pennenvruchten niet alleen tot een dienst die hij aan zichzelf bewijst, maar ook een dienst die hij levert aan de lezer.”

‘Schrijver schrijft’ biedt de lezer de mogelijkheid in contact te komen met de literaire bezigheden van Tamara Stoffers. Zo zijn er ondermeer fragmenten te zien uit haar debuutbundel ‘Beste Ralph,’ die de volledige eenzijdige correspondentie met een bekend kunsthistoricus blootlegt. Maar de expositie is niet enkel een accumulatie van geschreven hoogtepunten; de bezoeker heeft hier ook de mogelijkheid de schrijver opdracht te geven een brief te componeren aan een persoon naar keuze.

Tamara’s schrijfstijl wordt door critici omschreven als ‘provocatief, ironisch en diep meeslepend.’ Gedurende expositieperiode zullen er meerdere momenten zijn waarop de bezoeker de prikkelende ontboezemingen en verhalen van de schrijver tot zich kan nemen in de vorm van een voordracht.

Meer over Tamara Stoffers:

www.tamarastoffers.com

www.vaktor.nl

www.instagram.com/tamarastoffers

www.instagram.com/hetcorrespondentiekantoor