Jonathan van Doornum – Voor de Eeuwigheid Herbouwd

Zondag 13 oktober wordt in Het Langhuis een expositie geopend met werk van Jonathan van Doornum. Het openingswoord bij Voor de Eeuwigheid Herbouwd wordt gegeven door de curator van het Museum Folkwang in Essen; Marcel Schumacher.

Van Doornum studeerde in 2011 af aan het ArtEZ te Zwolle. Hij ontving verschillende prijzen en beurzen, waaronder een startstipendium van het Mondriaan Fonds. In zijn werk is de kunstenaar op zoek naar de oorspronkelijkheid en authenticiteit van architectuur. Hij raakte geïnspireerd door een bezoek aan Duitsland, waar hij constateerde dat veel steden op een “historisch correcte” manier worden herbouwd.

Van Doornum: “Er worden moderne gebouwen gesloopt, om plaats te maken voor het reconstrueren van barokke panden. Als liefhebber van moderne architectuur voelt deze herbouw als een vreemde illusie.”

Dit is in zijn sculpturen terug te zien door de relatie die wordt aangegaan tussen ambachtelijk gecreëerde decoratieve elementen en strakke, moderne vormen. Ook in Voor de eeuwigheid herbouwd is deze thematiek zichtbaar.