GEWEEST: Construction – Deconstruction

Vanaf 3 juli 2011 is de expositie Construction – Deconstruction van Eleanor Kathleen Grootoonk en Helena Harmann te zien in het Langhuis.

Eleanor Kathleen Grootoonk is een multimedia kunstenaar en vooral geïnteresseerd in bewegend beeld ontwikkeld door fotografie, video, 3D en alles wat zich hier tussen afspeelt. Hierbij experimenteert ze met technologische mogelijkheden om de gewenste beeldkwaliteit te behalen. In haar werk probeert ze het gebrek aan magie in ons dagelijks leven te compenseren, door te heulen met het onverklaarbare.

Als uitgangspunt voor de tentoonstelling in het Langhuis maakt Eleanor gebruik van beeldmateriaal dat ze gemaakt, verzameld en vastgelegd heeft tijdens een recente reis door China. Een werelddeel met een diepgewortelde eigen culturele geschiedenis, die ontzettend snel verandert door de globalisering. In het werk wordt een confrontatie aangegaan met een maatschappij waar oude en nieuwe “werelden” clashen.

Er wordt tijdens de opening van de tentoonstelling een korte artists talk gegeven, waarin het werk wordt toegelicht.

Eleanor is in 2010 afgestudeerd aan de Frank Mohr Instituut in Groningen / MA Fine Art in Interactive Media and Environments.

Helena Hartmann is beeldend kunstenaar, performer, poëet en operazanger.

Het werk van Helena ontstaat uit een behoefte om een visuele wereld te scheppen waarin de abnormaliteit en imperfectie van het menselijke lichaam zonder schaamte mag bestaan.  In deze tijd, waarin perfectie, steriele schoonheid en onsterfelijkheid de toon aangeven, I want to shake, rattle and roll the senses of an audience.” 

In het Langhuis toont Helena een nieuwe tekenserie en ruimtelijke werk, onder ander het werk ‘Koninklijke Malvormingen/ Royal Malformations’. Met dit werk verdiept Helena zich in een fascinatie met lichamelijke afwijkingen en vervormingen.

Helena is in 2010 cum laude aan de AKI in Enschede afgestudeerd / BA Fine Art.