GEWEEST: Alleen voor iedereen

Majorettes, schoolklassen, families, legers, vakbonden, vriendenkringen, demonstraties, voetbalteams, volkeren, consumenten, fanclubs, buitenstaanders;  zet een paar mensen bij elkaar en je hebt een groep. Zelfs als de individuele onderdelen zichzelf niet als groepsleden ervaren, kunnen ze van buitenaf toch verbonden lijken. Ieder verlangt ernaar uniek te zijn, maar wil ook opgaan in het geheel. Anderen maken de ene sterk, en hebben tegelijkertijd ook het vermogen die te ondermijnen en uit te stoten. Het Harde Potlood gaat in mei 2011 een week in het Langhuis in retraite om op basis van deze materie te werken aan een tekeninstallatie bestaande uit (muur)tekeningen, collages en objecten.

Kunstenaarscollectief

Het Harde Potlood is een kunstenaarscollectief dat gevormd wordt door Richtje Reinsma (1979), Roosmarijn Schoonewelle (1980) en Heleen Wiemer (1978) en dat in 2006 in Amsterdam is opgericht. Het werk van Het Harde Potlood omvat muurtekeningen, tekenacties, installaties en performances. Hun werk was eerder o.a. te zien in Museum Jan Cunen in Oss (2010), 21rozendaal in Enschede (2009) en op De Kunstvlaai in Amsterdam (2006, 2008).

Naast autonoom werk maakt Het Harde Potlood illustraties en getekende reportages. Van 2007 tot 2008 verschenen hun illustraties regelmatig in nrc next. De drie leden van het collectief werken ook als zelfstandige kunstenaars in verschillende media.