GEWEEST: Video-kunstenaar Jules van Hulst toont installaties

Op de bovenverdieping van Kunstruimte het Langhuis trakteerde video-kunstenaar Jules van Hulst bezoekers in februari op video-installaties, een korte film en performances.

5 en 6 februari: Video-installatie De Rietfluit

De Rietfluit is een duo-channel video-installatie uit 2022. Een visuele en verhalende interpretatie van een gedicht met dezelfde titel van de 13e-eeuwse Perzische mysticus Rumi. Het vertelt het verhaal van een rietstengel die uit zijn wilgenbed wordt gehaald en in een fluit wordt veranderd, maar die vanaf dat moment al huilend verlangt naar een primaire staat van zijn. De installatie bevraagt onze eigen staat van zijn en gedurende het stuk identificeren we ons met het riet, de muzikant die het riet bespeelt en met de ‘levensadem’ die door het riet blaast die het doet huilen, maar ook gewaar maakt. Wellicht groeit het riet wel juist zodat de wind er doorheen kan waaien. En als je een dicht rietveld betreedt en je laat omsluiten door het geluid, zijn lijnen en de golven ervan, zou je dat een immersieve ervaring kunnen noemen.

 

12 februari: Hybris

Hybris is de naam van een kinetische video-installatie, begeleid door een kleine performance en een voor-opgenomen muzikale compositie van Daniel Cross geschreven voor koptelefoon. Het werk verhoudt zich tot het volgende statement: “De mens heeft er het volste vertrouwen in dat technologische innovaties van de toekomst de problemen van die toekomst op een adequate manier zullen aanpakken“. Dit is wat er gebeurt: “Een moment van verblinding door eigenwaan en zelfzucht alvorens een grens te overschrijden”. 

Let op: Het werk is een loop, heeft geen vaste lengte en is maximaal door 1 persoon tegelijk te bezichtigen.

 

13 februari: korte film Rituals We Wish We Had

Rituals We Wish We Had is een korte film gemaakt door Jules van Hulst en Douwe Dijkstra uit 2020 in een vierkant formaat. Deze is afgeleid van hun eerdere project Originals, dat begon als een live-performance, voordat het veranderde in een video-installatie en uiteindelijk in een film. De 20 minuten durende film toont een collage waarin een verlangen naar tribale gewoonten wordt verkend. Een werk over heimwee naar een plek waar je nog nooit bent geweest.

 

Over Jules van Hulst

Jules van Hulst is een veelzijdig kunstenaar die al vele jaren actief is binnen Zwolle en ook nationaal en internationaal furore maakte met diverse eigen videoproducties en binnen het collectief 33 ⅓. Daarnaast heeft hij video-designs gemaakt in opdracht van verschillende internationale gezelschappen, zoals Opera Bastille in Parijs. De videowerken die Van Hulst in Kunstruimte het Langhuis toont zijn niet eerder in Zwolle te zien geweest. Een buitenkansje dus. Jules van Hulst is een creatieve geest die absurditeit en humor niet schuwt, en die je verbluft met zijn vindingrijkheid en originaliteit.