Save the date: Opening 13 september 20.00u

‘Terug naar de Toekomst’
13 september a.s. om 20.00u  gaat Kunstruimte Het Langhuis met artistiek fotograaf Maartje Roos, geïnspireerd door de 17e eeuwse kunstschilder Gerard ter Borch (1617) uit Zwolle, ‘Terug naar de Toekomst’.

Zwolse fotosessies. Maartje Roos heeft de opdracht gekregen de 17eeuwse kunstschilder Ter Borch te portretteren of te verbeelden. De prachtige genrestukken van Ter Borch heeft Maartje als inspiratiebron gebruikt.
Het Vrouwenhuis speelt een belangrijke rol als locatie maar ook de Sassenpoort en het Stadhuis zijn op verschillende manieren ingezet. De Zwolse Jeroen van Doornik (Kunstenaar en nachtburgemeester) en Maritte Leystra (illustrator Studio Maritte) figureren tegen deze achtergrond.
De fotosessie vormt de basis voor een intensieve digitale nabewerking die alle gemaakte beelden met elkaar verbindt en daarmee ook gelijk het heden en het verleden.

Gerard Ter Borch tot leven gewekt. De Barok is voor Gerard ter Borch de tijd waarin hij werkte en leefde, voor Maartje één van de inspiratiebronnen uit de Nederlandse geschiedenis. Haar werk is dus sterk historiserend maar is geen geschiedenisles. Met eigentijdse media  roept ze een sfeer op uit een soort collectief geheugen.
Naast de Ter Borch opdracht is er een selectie uit haar eigen werken gemaakt die voorzichtige raakvlakken hebben met Zwolle, qua sfeer. Te denken valt aan raakvlakken op het gebied van tijdsbeelden en overeenkomstige architectuur. Verder berusten  alle overeenkomsten louter op toeval.

Ernst & Experiment. Met deze tentoonstelling wil Kunstruimte het Langhuis aanhaken op de zoektocht naar de Zwolse Identiteit.  Uit de Stedelijke profiel werksessies is Ernst & Experiment als Zwolse DNA typering naar voren gekomen. Ernst en experiment lijken ook kernwaarden in het werk van Maartje Roos, dus stevig verankerd  in de tentoonstelling ‘Terug Naar de Toekomst’.

Experimentele verbinder. Het Langhuis toont met dit project aan dat het naast een experimenteel podium ook een verbinder is. Een verbinder in tijd maar ook een verbinder tussen het Zwolse culturele erfgoed en  de hedendaagse kunst. Tevens is dit het eerste ‘eigen’ project na een lange periode van relatieve stilte rondom het Langhuis.

Muzikale performance van Dennis van Tilburg en Patricia Swart Voor de opening van de expositie spelen Dennis  (electronica) en Patricia (houtblazer) een speciale muziek performance geïnspireerd op het werk van Maartje Roos. De performance maakt een muzikale verbinding tussen de tijd van Gerard Ter Borch en het nu.  Verwacht een filmische muziek ervaring met invloeden van vroege barok tot hedendaagse experimentele elektronische muziek

Vrijdag 13 september tot 10 november 2019

Opening                                                                                           20.00

Introductie                                                                                     20.10

Gastspreker   Aranka Wijnbeek                                             20.15

Maartje Roos                                                                                 20.25

performance Dennis Van Tilburg & Patricia Swart       20.30

Wethouder Monique Schuttebelt                                          21.00

Het Langhuis is te bezoeken op: di/wo/do/vrij/zat/zon van 13u tot 17u

terug-naar-de-toekomst-kunstruimte-het-langhuis-zwolle-maartje-roos-vs-gerard-ter-borch-13-september-2019

Kunstruimte Het Langhuis presenteert “Terug Naar de Toekomst” Maartje Roos v.s. Gerard ter Borch. Opening 13 september 2019- 20u.