GEWEEST: Herbert Alfonso met Plankton

Van 02 oktober tot 05 december bouwt Herbert Alfonso aan zijn tentoonstelling Plankton in het Langhuis. Elk weekend te bezoeken van 13.00 tot 17.00 uur. Goudsteeg 8, in Zwolle. Toegang is gratis.

Herbert Alfonso

Plankton is een Proces, een project dat zal blijven evolueren tot de finale.

Dan zal de binnenwereld van Alfonso, binnenste buiten gekeerd worden en vorm krijgen in een complete tentoonstelling. Kunstruimte het Langhuis wordt vanaf dag 1 langzaam maar zeker getransformeerd naar een filmisch en cryptisch decor, een decor wat een fysieke uiting is van wat er zich in het hoofd van Alfonso afspeelt.

Plankton de residentie

02 oktober gaat Plankton van start. Vanaf dan zullen er een aantal werken te zien zijn en gedurende de twee maanden die volgen, krijgen steeds meer en andere werken hun plek in de kunstruimte. Naast bestaand werk zal Herbert gedurende zijn residentie ook nieuw werk produceren.

Het werk van Herbert Alfonso is gebaseerd op een verzameling van documentatie en beeldende werken die hij de afgelopen 15 jaar heeft verzameld. De bron voor deze tentoonstelling zijn zinnen, teksten en bladzijdes uit zijn collectie notitieboeken. Het schrijfwerk wordt vertaald naar en gecombineerd met beeldende kunst, documentairefotografie, performance-art en videowerk. Groei en experiment staan voor Alfonso centraal in dit proces

Plankton de finale

De optelsom van alle inspiratie en gebruikte media moeten een beeld oproepen van de wereld binnen het hoofd van Alfonso, waar volgens hem een (fictieve) kunstenaar rond lijkt te dwalen.

Alfonso: “Zo wil ik uiteindelijk een unieke en innovatieve beleving vormgeven voor de bezoeker en tegelijkertijd een beeldend verhaal vertellen wat ik tot op heden alleen zelf in mijn hoofd heb mogen, nee, moeten ervaren gedurende het bizarre proces van een zelfrealisatie als maker in real life.”

De ultieme inkijk in zijn hoofd zal dus pas voltooid zijn aan het einde van het proces. In het weekend van 04 en 05 december kunnen we daar getuige van zijn.

Na dit weekend neemt Herbert geestelijk afstand van deze hersenschimmen die hij in het Langhuis tot leven heeft gewekt. Wat ooit aanleiding gaf tot deze binnenwereld in optima forma wordt ritueel afgesloten, als een boek dat dicht gaat en een nieuw hoofdstuk dat gaat beginnen.

Plankton op Instagram (als digitaal verlengstuk van het project.)

Voor iemand die zijn sociale media niet vaak gebruikt, zal Alfonso juist deze twee maanden veel gebruik maken van het platform om ook mensen op afstand onderdeel te laten zijn van het proces. Hij zal namelijk ook op de momenten dat het Langhuis gesloten is op locatie werken, schaven en produceren. De tentoonstelling zal nooit het zelfde blijven, daarom zal Herbert alles op Instagram vastleggen, er verslag van doen en een boeiend kijkje achter de schermen geven. Volg Herbert in zijn proces: https://www.instagram.com/bootsvongators/.

Over Herbert Alfonso

Herbert is een Zwolse filmmaker, fotograaf, grafisch ontwerper, beeldend kunstenaar en poëet. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie. Was beeldmaker voor de Zwolse hiphopformatie De Fakkelbrigade en collectief De Fakkelteitgroep. Voor de documentaire Blues & Blessing volgde hij met zijn camera 6 jaar lang Typhoon. Herbert Alfonso toonde eerder werk bij Museum de Fundatie en werkte samen met Eastpack, Adidas, Reebok en verschillende kunstenaars en artiesten. Recent heeft hij een subsidie van het Filmfonds gekregen voor het maken van een korte film.

Over Plankton

De residentie en expositie Plankton wordt mede mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van ArtPitch038.