GEWEEST: GOD’S FIRST NAME IS ART

Een expositie van Henk Heideveld vanaf 5 september 2020 in Kunstruimte het Langhuis met zijn God aforismen en Ierse Portretten. Uitgesteld in Ierland, toch alvast in Zwolle.

 ‘GOD’S FIRST NAME IS ART’ is de titel van de expositie van Henk Heideveld die vanaf 5 september tot 25 oktober alle weekenden te zien zal zijn in Kunstruimte Het Langhuis, Zwolle. Heideveld stelde deze expositie samen om te laten zien in de stad Tralee in Ierland, maar wegens de Corona Crisis is deze expositie een jaar verschoven. Heideveld schilderde o.a. portretten van bekende Ieren en enkele Ierse landschappen. Verder laat hij recente tekstwerken zien, aforismen waarin hij ‘GOD and ART’ verbindt. Daarnaast is er een videopresentatie te zien waarin de kunstenaar de muziek van de Ierse componist Peadar Ó Riada verbindt met eigen teksten.

Henk Heideveld (1950) is al 50 jaar een Zwols kunst icoon en een Langhuis kunstenaar van het eerste uur. Een goede reden om Henk weer eens een podium te bieden en te tonen dat deze kunstenaar ook na 50 jaar actief in de beeldende kunst, nog steeds een interessante en relevante kunstenaar van deze tijd is. Heideveld is een non-conformist, activist, performance kunstenaar, schrijver en begenadigd schilder en ook nog eens van Zwolse bodem, allemaal ingrediënten die deze tentoonstelling de moeite waard maken om te komen bekijken. Henk is zelf bijna alle weekenden (met uitzondering van 3 oktober) aanwezig om de bezoekers te woord te staan.

GOD’S FIRST NAME IS ART

De titel van de expositie is ontleend aan een van de 100 aforismen die Heideveld gebundeld heeft in een Engelstalige catalogus. Daarin ook zijn vertaalde ‘evangelie’ “Het Laatste nieuws over God komt uit Zwolle!”, gepubliceerd in 2018. In het Engelstalige evangelie genaamd “Jesus from Cork” is de Zwolse Jood Simon Jansen inmiddels gepensioneerd en verhuist naar het Ierse Cork. In 2018 predikt Simon in Ierland een jaartje over zijn ‘openbaring’. Hij siert zich dat jaar wederom met de voornaam ‘Jezus’.

Wie de kunstenaar Heideveld kent weet dat geloof en Moderne Devotie steeds terugkerende thema’s in zijn werk zijn.

Ierse Portretten

De portretten zijn van prominente Ieren die Henk in Ierland heeft leren kennen. Hij heeft een bijzondere band met het land en zijn werk zal daar in maart 2021 voor het eerst te zien zijn in cultureel centrum ‘Siamsa Tire, Tralee. Hij ontving daarvoor een subsidie van de Ierse overheid.

Bezoekersinformatie

De expositie is elke zaterdag en zondag open, van 13.00 uur tot 17.00 uur. Reserveren kan aan de deur.

Tot ziens in Kunstruimte het Langhuis, Goudsteeg 8, te Zwolle

Lees hier meer over onze Corona maatregels: https://www.langhuis.nl/covid-19-maatregelen/