GEWEEST: Minke Nelissen en Hans Runge

Minke Nelissen werkt met analoge projecties in haar installatiewerken en experimenteert met het fragmenteren van beeldvlakken. Hans Runge creërt ‘slaapplekken’; hiermee onderzoekt hij de behoefte van de mens om een ‘eigen plek’ te creëren. Binnenkort stellen Nelissen en Runge werken tentoon in een duo-expositie in het Langhuis, aan de Goudsteeg.

Nelissen:

“Door het fragmenteren en ontrafelen van bewegend beeld, zowel fysiek als instrumentaal, doe ik onderzoek naar beperkingen van de beelddragers, maar vooral ook naar tijd. Analoge film is belangrijk hierin; ik kan het vasthouden, ontwikkelen en zien dat het frame voor frame door de projector gaat. De bewegende korrels bewijzen het verstrijken van tijd. In mijn recente videowerken probeer ik dit gegeven tastbaar te maken; door middel van installaties met interventies en reflecties demonteer ik deze beelden, en daarmee de tijd zelf, De kijker wordt hierdoor getuige van een persoonlijke ervaring of gebeurtenis en kan er zelf deel van uitmaken.”

Minke Nelissen is in 2011 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze woont en werkt in Amsterdam.

Runge:

“Het eerste wat men doet op een nieuwe plek is een kleine ruimte creëren waar je je fijn voelt om de nacht te kunnen doorbrengen. Tevens is het bed/slaapruimte de plek waar je telkens naar terugkeert, waarin je je in terugtrekt, en waar je je geborgen voelt.” Runge heeft op de academie een kleine ‘stad’ vol slaapplekken gebouwd, en wil deze thematiek verder ontwikkelen; “een leegstaand pand met meerdere mensen vol bouwen met slaapplekken. Aangezien iedereen een eigen voorkeur heeft voor materiaal en ruimte zal de verscheidenheid van de ‘stad’ nog veel groter worden.”

Runge is in 2011 aan de Aki te Enschede afgestudeerd.