GEWEEST: De Bom valt Ooit?

Voor het eerst sinds vijf jaar is er weer kunst te bezichtigen op het Bevrijdingsfestival Overijssel. Tijdens de Overijsselse editie van het Bevrijdingsfestival 2018 in Zwolle zal beeldend kunstenaar Jan van Egmond op een innovatieve manier de dreiging van een kernoorlog onder de publieke aandacht brengen. Hiervoor is door Kunstruimte Het Langhuis een speciaal pop-up museum op het festivalterrein geplaatst. ‘De Bom Valt Ooit?’ is een meerjarig project dat gesteund wordt door het Cultuurfonds Vernieuwing & Innovatie Zwolle.

Beeldend kunstenaar Jan van Egmond komt een jaar na de dood van de Russische commandant Stanislav Petrov met een speciale Petrov-Herdenkingscourant over het nucleaire vraagstuk. Stanislav Petrov werkte tijdens de Koude Oorlog als commandant voor het lanceren van Russische langeafstandsraketten. In 1983 gaf de radar in het commandocentrum aan dat er vijf Amerikaanse raketten gelanceerd zouden zijn. Petrov vertrouwde de radar-informatie niet. Hij zag dat het om een computerstoring ging. Door niet direct de tegenaanval met Russische raketten in te zetten voorkwam Petrov een nucleaire catastrofe.

Het is opnieuw ‘Twee minuten voor twaalf’

De Bom Valt Ooit? wil het publiek op een innovatieve manier bewustmaken van deze problematiek. Net als op het hoogtepunt van de Koude Oorlog is het anno 2018 volgens internationale atoomgeleerden opnieuw ’twee minuten voor twaalf’ op de Doomsday Clock. De wereld kent vele duizenden kernwapens in tal van landen. Deze worden gemoderniseerd en zijn vaak krachtiger dan die welke de Verenigde Staten in 1945 op Hiroshima en Nagasaki liet vallen. Ook zijn er momenteel geopolitieke conflicten waarbij kernmachten als Rusland, China, Noord-Korea, Israel, India en Pakistan betrokken zijn.

Vuurwapens van supermarktproducten

Van Egmond studeerde aan het Frank Mohr Institute en doet artistiek onderzoek naar de publieke beleving van hedendaagse oorlogsdreiging. Met de Petrov Herdenkingscourant en vuurwapens gemaakt van supermarktproducten wordt deze beleving tastbaar. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld hun idee over een wereldoorlog anno 2018 aan de presentatie toevoegen en zelf een vuurwapen in handen nemen. Elk uur wordt Petrov’s verzetsdaad herdacht met een saluutschot van het reusachtige geweer waarmee Van Egmond de Petrov Herdenkingscourant de wereld in schiet. Kom langs en wees voorbereid: de Bom valt ooit!

De Bom Valt Ooit? is te zien tijdens Bevrijdingsfestival Overijssel op zaterdag 5 mei van 12-19 uur in het Wereldpaviljoen.