GEWEEST: Comicfestival Inktvingers

Met een kleinschalig festival willen we dit jaar voor de derde keer de kwaliteit van nieuwe en kunstzinnige stripmakers een podium geven. Dit jaar is 'stripprofessor' en Volkskrant-recensent Joost Pollmann gastcurator van comicfestival Inktvingers, met de tentoonstelling Limbo in kunstruimte Het Langhuis. In de tentoonstelling beeldsculpturen, tekeningen en kunststrips van o.a. Harma Heikens, Wasco, Bobbi Oskam en Stefan de Weert.

Daarnaast zal in de Stadkamer Centrum werk te zien zijn dat is gemaakt en geselecteerd door Stripmaker des Vaderlands Margreet de Heer, domineesdochter uit Okkenbroek (bij Deventer) en bekend van haar autobiografische stripwerk voor NRC.Next, Trouw en de Comiclopedia, naslagwerk van de stripgeschiedenis. Ze verkent de actualiteit met commentaar in stripvorm. Het thema van de tentoonstelling is 'Veranderend perspectief' met kwetsbare verhalen van vrouwen in strips en sculpturen. Met werk van o.a. Yiri Kohl, Frits Jonkers, Alex Skim en Margreet de Heer zelf.

Poster van inktvingers 2018

PROGRAMMA


Zaterdag
19 mei
10:00 - 15:00 uur

TEKENEVENT EUROPAIN DE ETALAGE (op 20 etalages in de binnenstad met 10 striptekenaars).

Binnenstad Zwolle (start bij Het Langhuis)

Zaterdag
19 mei
15:30 uur
Inloop vanaf 15:00 uur

OPENINGSEVENT MET JOOST POLLMANN
+ BETEKENDE ETALAGEROUTE + TENTOONSTELLINGEN LIMBO en VERANDEREND
PERSPECTIEF comicfestival
Inktvingers met o.a. Joost Pollman, stripbattle en muziek van The Good Hand.

Stadkamer Centrum
Kunstruimte Het Langhuis
Binnenstad

Zaterdag
19 mei
16:30 - 17:30 uur

ETALAGEWANDELROUTE o.l.v. Girbe Buist en de striptekenaars

Binnenstad Zwolle

Zaterdag
19 mei
17:00 uur

OPENINGSBORREL

Kunstruimte Het Langhuis

Woensdag
23 mei
15:00 - 17:00 uur

COMICWORKSHOP Wall of Shame o.l.v. Abe Borst (kinderen)

Stadkamer Centrum

Woensdag
23 mei
19:00 - 21:00 uur

COMICWORKSHOP Wall of Shame o.l.v. Abe Borst (15+)


Stadkamer Centrum

Maandag
28 mei
Dagelijks 4 rondes met workshops


Diverse COMICWORKSHOPS comicfestival
Inktvingers i.s.m. Festival Woest
Comic Artist (4x)

Broerenkwartier

Dinsdag
29 mei
Dagelijks 4 rondes met workshops


Diverse COMICWORKSHOPS comicfestival
Inktvingers i.s.m. Festival Woest
Comic Artist (5x)

Broerenkwartier

Woensdag
30 mei
Dagelijks 4 rondes met workshops


Diverse COMICWORKSHOPS comicfestival
Inktvingers i.s.m. Festival Woest
Animated Gifs (4x)



Broerenkwartier




Grote Kerkplein

Woensdag
30 mei
14:00 - 17:00 uur

DIGITALE
TUIN: Ongeveer 100 kinderen en omstanders
toveren het Grote Kerkplein om tot een digitale tuin o.l.v. internationale
streetartkunstenaars. Dit is een project van Street Art Festival.




Donderdag
31 mei
Dagelijks 4 rondes met workshops

Diverse COMICWORKSHOPS comicfestival
Inktvingers i.s.m. Festival Woest
Animated Gifs (3x)
Etalage Tekenen (2x)

Broerenkwartier

Vrijdag
1 juni
Dagelijks 4 rondes met workshops

Diverse COMICWORKSHOPS comicfestival
Inktvingers i.s.m. Festival Woest
Animated Gifs (2x)
Comic Artist (2x)
Etalage Tekenen (2x)



Donderdag
7 juni
17:00- 19:00 uur
Inloop vanaf 16:30 uur

BUSINESSAVOND voor leden businessclub Het Langhuis met o.a. illustrator Floor
Rieder.


Gesponsord door STORM in Recruitment

Filmtheater Fraterhuis (Schouwburg Odeon) en Kunstruimte Het
Langhuis

Zaterdag
9 juni
10:00-17:00 uur

KUNSTSTRIPBEURS
Inktvingers met onafhankelijke makers, stripbattles en
cartoon tekenen

Academiehuis Grote Kerk Zwolle

Zondag
17 juni
16:00 - 16:30 uur
daarna borrel

STRIPKERKDIENST

Afsluiting Inktvingers met stripkerkdienst met Stripmaker des Vaderlands
Margreet de Heer.

Kunstruimte Het Langhuis

TENTOONSTELLINGEN

VERANDEREND PERSPECTIEF

Gastcurator: Margreet de Heer
Samenstelling: Stijn Schenk

In De Stadkamer presenteert gastcurator Margreet de Heer, de Stripmaker des Vaderlands, de expositie 'Veranderend perspectief'.

Strips en graphic novels zijn tegenwoordig veel meer dan licht vermaak - ze helpen om grote onderwerpen te illustreren en mensen letterlijk een andere kijk op zaken te geven. Stijn Schenk van The Graphic Story is iemand die in de stripwereld verbindend werk verricht en striptekenaars koppelt aan maatschappelijke initiatieven - het resultaat is een serie bijzondere grafische verhalen die helpen om lastige onderwerpen (zoals seksueel geweld, ouderenmishandeling, vluchtelingenproblematiek etc) zichtbaar en bespreekbaar te maken.

Margreet de Heer geeft als Stripmaker des Vaderlands graag een podium aan deze beeldverhalen. In De Stadkamer zullen groot uitgelichte beelden te zien zijn, met Q-codes waarmee de volledige strips te lezen zijn op uw smartphone.

Er is werk te zien van: Alex Skim, Aarti Jainath, Amanda van Laar, Amanda Majoor, Aloys Oosterwijk, Doeke van Nuil, Els Deckers, Jan Cleijne, Kim Du Chateau, Manon Bijkerk, Mas Hab, Margreet de Heer en Marloes Messemaker.

De expositie wordt verder aangevuld met stripachtige 3D-objecten van Frits Jonker en Yiri T. Kohl - beiden werkzaam in de marge van de stripwereld (als letteraar en inkleurder), die de kijker heel letterlijk nieuwe perspectieven geven.

EUROPA IN DE ETALAGE

Samensteller: Girbe Buist
Coördinatie: Coen Vosveld

In 2018 is het honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Daarom heeft de Europese Unie 2018 uitgeroepen tot het jaar van het Europese Erfgoed. Het Langhuis wil hierop inspelen met het etalageproject “Europa in de Winkel”. Achter veel productnamen zit een verhaal over personen uit de Europese geschiedenis. De productnamen zijn de echte namen van historische figuren of zijn daarvan afgeleid. Zo is het kiekje afgeleid van de Leidse fotograaf Israël Kiek, het hopje van de Haagse baron Hop en dankt het bintje zijn naam aan het Friese meisje Bintje Jansma. Woorden, die teruggaan op historische figuren heten eponiemen. Aan deze woorden zijn vaak interessante anekdotes verbonden. De vierde graaf van Sandwich bijvoorbeeld bleef in 1762 ruim 24 uur achter elkaar aan de speeltafel zitten en liet daarom het vlees van de avondmaaltijd tussen twee sneetjes brood opdienen. Hiermee introduceerde hij de sandwich.

EUROPA IN DE WINKEL

Het project “Europa in de winkel” belicht dergelijke productnamen op een verrassende manier.
Gedurende het Zwolse stripfestival, dat plaats vindt van 19 mei tot 17 juni worden 18 winkeletalages in de binnenstad van Zwolle beschilderd met cartoons, die betrekking hebben op de eponiemen. De verschillende etalages zijn door een wandelroute met elkaar verbonden. Deze routebeschrijvingen zullen op diverse plaatsen verkrijgbaar zijn. Door de route aan de hand van deze beschrijving en de brochure te volgen leren deelnemers niet alleen veel over de achtergronden van productnamen, maar maken zij ook kennis met de geschiedenis van de deelnemende winkelpanden.

Op 20 winkeletalages in de binnenstad van Zwolle zijn de herkomst van de productnamen te zien als: De Grote Van Dale, RABO-bank, Pizza Margherita, Moliere, Chanel-pakje, Pompadour, Sandwich, Aanappelen, Hopje, Kiekje, Tompoes, Baedeker Reisgids, Mozartballetjes, Granny Smith, Mecenas, Praline, Bicpen.

Naast de tentoonstellingen is er een workshopprogramma met zichtbaar resultaat op de Wall of Shame in de Stadkamer. Onder leiding van striptekenaar Abe Borst (tekent o.a. voor de Kids Week en Boekenkrant). Deze workshops voor volwassenen en kinderen worden gegeven in de Stadkamer. Ook zal de bekende kinderboekenillustrator Floor Rieder een workshop geven aan kinderen van verschillende basisscholen.

Afbeelding gemaakt op een raam van het langhuis en inkt-vingers

Feestelijke opening op 19 mei

Op zaterdag 19 mei opent Inktvingers met een programma in de Stadkamer met muziek en een inleiding van Joost Pollmann, tientallen stripmakers uit heel Nederland en een live performance van instrumentenbouwer, klankuitvinder en stripmaker Yuri Landman.

Communityproject ‘De Digitale Tuin’

Op woensdag 30 mei tekenen zo’n 100 mensen mee aan het bijzondere communityproject ‘De Digitale Tuin’ op het Grote Kerkplein, onder leiding van streetart-kunstenaars uit de hele wereld. Een kunstwerk over de toekomst van duurzaamheid in de stad.

Op 7 juni is een avond van de businessclub van Het Langhuis gesponsord door Storm in Recruitment. Hierbij geeft kinderboekenillustrator en Gouden Penseel-winnaar Floor Rieder (o.a. Het Raadsel van Alles wat Leeft, Alice in Wonderland) een presentatie over haar werk. Ze begon ooit tijdens haar studententijd met exposeren in Het Langhuis.

In samenwerking met Festival Woest zullen 3000 jongeren workshops volgen in het Broerenkwartier. Het Langhuis verzorgt als onderdeel van Inktvingers tijdens Woest workshops Animated Gifs, Comic Artist en Etalage Tekenen. De resultaten worden gepresenteerd aan het grote publiek in de Stadkamer.

Landelijke kunststripbeurs in de Grote Kerk

En als klap op de vuurpijl een bijzonder event aan het einde van het festival. De landelijke kunststripbeurs voor onafhankelijke stripmakers komt dit jaar voor het eerst naar Zwolle. In het verleden werd dit altijd in Utrecht georganiseerd, maar dit jaar komt de beurs naar Zwolle. Op zaterdag 9 juni in de Grote Kerk Zwolle (Academiehuis) met zo’n 40 onafhankelijke stripmakers, stripbattles en demonstraties karikatuur tekenen. De toegang is gratis.

Op zondag 17 juni wordt comicfestival Inktvingers afgesloten met een stripkerkdienst o.l.v. Stripmaker des Vaderlands Margreet de Heer (tevens theoloog) in Het Langhuis. Met aansluitend een borrel om de maand van de strips af te sluiten.

De strip als kunstvorm

Graphic novels, comics en cartoons hebben literaire en beeldende kwaliteiten die groeien in aanzien. De strip als serieuze kunst- of literatuurvorm groeit hard. In Amerika kan een serieuze boekhandel niet zonder uitgebreide afdeling graphic novels. Met de komst van Instagram en Pinterest groeit ook online de belangstelling voor comics, in nieuwe vormen als animated gifs.

Waarom in Zwolle?

Het historische Hanzeverleden, de vele onderwijsinstellingen, stad van de middeleeuwse stroming Moderne Devotie… aan dit rijtje ontbreekt volgens ons nog iets eigentijds. Zwolle als stad van hiphop en comics. Zwolle heeft de enige hbo-stripopleiding van Nederland, de opleiding Comic Design van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Gerenommeerde stripmakers als Hanco Kolk geven hier les aan jong talent. Hanco Kolk is bekend van zijn strip S!ngle en maker van de strip Meccano: de ruwe gids, die vooral in Frankrijk erg populair werd. Deze graphic novel is een grafisch hoogtepunt in de Nederlandse stripgeschiedenis.

Een vrouw staat tussen twee mensen in die een kostuum dragen

Opening Comicfestival 2016

Foto van de voorkant en zijkant van het Langhuis

Vanaf 19 mei in Kunstruimte Het Langhuis